17.1.2012 Lohjan koulujen vanhemmat LOKOVA ry:n kokouksessa kävi katupalveluyhdistys Kartsa ry:n puheenjohtaja Jani Meling kertomassa yhdistyksen toiminnasta.

 

Kartsa täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja on alunperin perustettu yhdessä Lohjan seurakunnankanssa. Nykyään Kartsa ei ole enää srk:n kanssa varsinaisessa yhteistyössä, mutta muutamia srk:n tiloja  on Kartsan käytössä ja srk lahjoittaa yleensä 200€ vuodessa yhdistyksen toimintaan.
 
Kartsalla on ostopalvelusopimus Lohjan kaupungin kanssa, mikä tarkoittaa, että Kartsalla on käytössään kaupungin päihdetyöntekijä sekä kaksi erityisnuorisotyöntekijää. Kartsalla on n. 30 vapaaehtoista,
koulutettua päivystäjää, joista n.10 aktiivisia, sekä päivystysauto, jossa on hyvä auttamisvälineistö.
 
Kartsa päivystää perjantaisin, juhlapyhien aattoina, koulujen päättymislauantaina ja Rantajamien aikaan ympäri Lohjaa nuorison keskuudessa.
 
Kartsan tavoitteina ovat sekä nuorten että päivystäjien hyvinvoinnin turvaaminen ja
vanhemmuuden tukeminen. Päivystäjät tarjoavat ensiapua, keskustelua, turvallisuutta, hyvää esimerkkiä ja avun piiriin ohjaamista. Päihtyneitä nuoria kotiutetaan kadulta tai tilanteen vaatiessa viedään esim. sairaalaan. Kaikki toiminta tapahtuu nykyään yhteistyössä vanhempien kanssa, paitsi jos nuori itse kieltää sen. Nuorten suhtautuminen Kartsaan on hyvä, nuoret ottavat usein itse kontaktia Kartsaan.
 
Päivystäjien ilta alkaa puoli tuntia ennen kierrosta ilmoittautumisella ja kahvittelulla.
Päivystäjät kiertävät pääsääntöisesti nuorisotaloilla ja koulujen pihoilla:mm.Ojamo,Virkkala,Routio, Mäntynummi ja Muijala pyritään käymään läpi jokaisella kierroksellä. Illan päätteeksi päivystäjät palaavat kartsatilaan käsittelemään illan tapahtumia.
 
Kartsan jäseneksi voi liittyä täysi-ikäinen, koulutuksen läpikäynyt henkilö, joka osallistuu katupäivystykseen vähintään kolme kertaa vuodessa. Kartsa ry:n luoman oman neliportaisen koulutuspaketin vetäjinä toimivat tällä hetkellä Kartsan puheenjohtaja, päihdetyöntekijä sekä erityisnuorisotyöntekijät.
 
Kartsa haluaa pitää toiminnan päivystäjille mielekkäänä ja järjestää näille
siksi monenlaista virkistystoimintaa (keilaus, sukellus, savikiekkojen ammunta, pikkujoulut...)
 
Kartsa toivoo uusia vapaaehtoisia riveihinsä. Kartsan
toimintaa voi tukea myös rahallisesti, yhdistys toimii pitkälti lahjoitusten varassa.
 
Jos kiinnostuit toiminnasta tai haluat vapaaehtoiseksi, lisätietoa löydät osoitteesta
www.kartsa.net.